Information om
färglaserskrivare

Vad är en färglaserskrivare?

En färglaserskrivare är en av de mer avancerade skrivare som finns tillgängliga på marknaden. De är speciellt utformade för att producera högkvalitativa utskrifter med färg, text och bilder. I motsats till inkjet-skrivare, som använder små droppar av bläck för att skriva ut, använder färglaserskrivare en laserstråle för att projicera färgtoner (cyan, magenta, gult och svart) på papperet.

Dessa färgtoner blandas sedan för att skapa ett brett spektrum av färger, vilket ger utskrifterna en mycket hög kvalitet. Färglaserskrivare är också kända för sin snabbhet och effektivitet, och är vanligtvis använda i kontorsmiljöer eller för professionella syften där högkvalitativa utskrifter är viktiga.

Hur fungerar en färglaserskrivare?

Färglaserskrivare fungerar genom att tonerpulvret placeras på pappret med hjälp av statisk elektricitet, varpå tonerpulvret sedan smälts fast genom uppvärmning. Namnet färglaserskrivare, eller laserskrivare, kommer från att skrivaren använder en laser för att rita upp den elektriska bilden av utskriften på bildöverföringstrumman.

Idag finns det en billigare variant som blir allt vanligare. Denna variant använder sig av olika typer av lysdioder istället för laser. Utskriftsprocessen för denna börjar med att bildöverföringstrumman roterar förbi en tunn elektrisk ledare, vars uppladdning är mellan 5 000 och 10 000 volt. Detta skapar en negativ elektrisk laddning på trummans yta och gör så att tonerpulvret fastnar därpå.

Själva överföringen av tonerpulvret till pappret sker genom en elektrisk laddning på pappret. För att sedan fästa pulvret på pappret passerar det mellan två värmevalsar som gör att pulvret smälter fast i pappret. Dessa värmevalsar är laddade till omkring 600 volt, en spänning som är för låg för att slå sönder syremolekylerna. Därför ger dessa skrivare inga utsläpp av ozon.

Fördelar med att använda en färglaserskrivare

Vill du veta mer hur du väljer rätt skrivare för ert företag? Läs vår omfattande Guide: Hur du väljer rätt skrivare.