Att köpa en skrivare kan säkert uppfattas som en simpel uppgift. Men med dagens teknologi finns det ett hav av olika skrivare och kontorsskrivare med många olika funktioner vilket också gör att priset kan variera kraftigt. I denna guide hjälper vi dig att identifiera dina behov och utifrån dessa hjälpa dig att hitta rätt skrivare för dig eller ditt företag. Först behöver vi redogöra olika begrepp och varianter, som traditionell skrivare, kopiator och scanner.
När du ska välja vilken typ av skrivare du behöver är det bra om du kan identifiera vilka behov du vill att din nya maskin ska täcka. Vill du att skrivare ska ha fler funktioner än just funktionen att skriva ut dokument? Är du i behov av att kunna scanna eller kopiera dokument? Nedan reder vi ut vad de olika begreppen innebär för att du ska kunna identifiera dina behov. Vi är officiell partner och leverantör av Xerox breda utbud av skrivare, multifunktionsskrivare och kontorsskrivare. Detta innebär att vi garanterat har produkter för att täcka alla behov.
Kvaliteten av utskriften på skrivare har med åren förbättrats samt att priset blivit lägre. Att skriva ut bilder från en digitalkamera är idag så enkelt som att du endast behöver stoppa i kamerans minneskort i skrivaren utan att behöva föra över dem till en datorn först. Utskrifter i färg ansågs tidigare vara en lyxfunktion. Idag är det regel snarare än undantag.
Dagens skrivare består huvudsakligen av två olika typer: bläckstråleskrivare och laserskrivare, men även LED-skrivare som är väldigt lik laserskrivaren. Laserskrivaren är den skrivare som är allra vanligast för kontor, och bläckstråleskrivaren är vanligast för privat bruk. A4-papper är det vanligaste utskriftsformatet, men större format finns det många skrivare som klarar av, en nödvändighet för många företag. Om din huvudsakliga uppgift är att skriva ut bilder bör du se till så att skrivaren du investerar i har god upplösningskapacitet. Avslutningsvis bör du se till så att din blivande apparat är kompatibelt med operativsystemet för den dator som den skall kopplas till.
Det som bestämmer kvaliteten på de inläsningar som görs av en scanner bestäms av vilken optisk upplösning scannern har. Upplösningen hos en scanner avgör hur skarp och klar bilden som läses in blir. Bildkvaliteten och upplösningsmängden beror på antalet punkter per tum, ju fler desto bättre. En annan sak att ta hänsyn till vid val av scanner är dess färgdjup. Detta innebär i vilket omfång scannern kan utskilja mängden färger och nyanser.
Tiden det tar att framställa kopior är ofta densamma som vid en vanlig utskrift i en multifunktionsskrivare. Kopiatorer har i stort sett samma kopieringshastighet och upplösning som en skrivare, skillnaden är att kopiatorer ofta har ett större intervall för förstoring och förminskning än vad skrivare har.
Hastighet kan variera från ca 10 sidor per minut (ppm) till mer än 100 ppm. Skriver du ut 100 sidor i månaden spelar inte hastigheten någon roll, skriver du ut 100 000 sidor i månaden behövs högre fart. För mindre kontor kan 20 ppm vara tillräckligt, för lite större verksamheter är 50 ppm vanligt.
För många räcker A4-format men om du hanterar kartor, ritningar, organisationsscheman eller liknande kan det behövas A3-format. Det kan även vara stor skillnad på vilka material maskinen kan skriva på eller hur kraftigt papper den hanterar. Detta brukar avspeglas i priset; de billigaste maskinerna har ofta tydliga begränsningar i vilka möjligheter som erbjuds.
Ifall man producerar många sidor eller använder flera olika pappersformat eller typer är det praktiskt med stora eller många pappersmagasin. Enklare maskiner är ofta begränsade till en mindre kassett.
Om maskinen skall kunna kopiera och scanna behöver den vara utrustad med en scanner. Denna sitter oftast monterad ovanpå skrivaren och det som scannas kan skrivas ut automatiskt på skrivaren (kopieras) eller skickas som en fil på nätet. Större maskiner klarar att scanna A3-format och många är utrustade med automatisk originalmatare så man kan placera en bunt original som automatiskt matas och scannas. Väldigt användbart om man hanterar större mängder papper, t.ex. vid scanning av fakturor. Ifall scannern dessutom läser av papprets bägge sidor samtidigt ökar det hastigheten avsevärt.
I laserskrivarens barndom fanns bara utskrifter och kopior i svart men sedan 90-talet har färgmaskiner blivit allt vanligare och är idag de mest efterfrågade. Kostnaden för maskinen är inte mycket högre för att den kan producera färgsidor, däremot är driftkostnaden högre om man använder färgmöjligheten.
Ibland finns behov av att få ut sina sidor som häftade buntar eller vikta blad. För detta finns efterbehandlare som sitter online direkt på maskinen och kan häfta i många olika positioner, vika och skapa tidningar eller broschyrer alternativt håla arken för att de ska kunna sättas i pärmar eller ringbindas till kompendier. Alternativen är många; det handlar om behov och budget.
© 2022 DocuSyd AB. Alla Rättigheter Reserverade.